Energieprestatiecertificaat

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

Een EPC of energieprestatiecertificaat geeft weer hoe energiezuinig jouw woning is door middel van een energiescore of het EPC-label (van A+ tot F). Potentiële kopers of huurders kunnen zo de energie-efficiëntie van woningen beoordelen en vergelijken. Die energiescore wordt berekend op basis van de oppervlakte, de gebruikte materialen, de isolatiewaarden van het dak, de ramen, muren en deuren en de installatie voor verwarming en warm water. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning. 

Heb ik een EPC nodig bij de verkoop of verhuur van mijn woning? 


Bij verkoop of verhuur van woonunits (woningen, appartementen, studio's,..) is de EPC-informatie al meer dan tien jaar verplicht te vermelden in advertenties. Sinds 2020 werd een EPC ook verplicht bij zowel verkopen als verhuren van kleine niet-residentiële eenheden. Vanaf 2022 zullen ook alle appartementsgebouwen een EPC van de gemeenschappelijke delen van het gebouw hebben. Daarbovenop staat deze verplichting los van verkoop en verhuur.

Vanaf 2022 komen bij verkoop enkel nog EPC’s in aanmerking die zijn opgemaakt vanaf 01/01/2019. 

Bij wie kan ik terecht voor de opmaak van een EPC? 

Laat je niet misleiden door online berekeningen. De energieprestatiecertificaten dienen steeds opgemaakt te worden door een erkend energiedeskundige type A. Zo'n energiedeskundige werd erkend door het Vlaams Energieagentschap. 

Binnenkort kan u bij onze medewerkers terecht voor de opmaak van uw energieprestatiecertificaat.

Hou ons goed in de gaten.