Vastgoednieuws

De Vlaamse Woonwaarborg

De Vlaamse regering heeft recent een nieuwe maatregel geïntroduceerd om jonge Vlaamse gezinnen te ondersteunen bij het verwerven of bouwen van een eerste woning. Met de introductie van de Vlaamse Woonwaarborg is het nu eenvoudiger voor jonge kopers om een lening te verkrijgen, zelfs wanneer ze niet over voldoende eigen middelen beschikken.

Het doelpubliek is dus duidelijk: jonge gezinnen met een stabiel hoog inkomen, maar die geen steun hebben van ouders of familie.

Wat is de Vlaamse Woonwaarborg?

De Vlaamse Woonwaarborg is een overheidsinitiatief dat ontworpen is om jonge gezinnen en individuen te helpen bij het realiseren van hun eerste eigen woning. De waarborg biedt een garantie op het gedeelte van de lening dat meer dan 90% van de waarde van de woning bedraagt.

De belangrijkste kenmerken van de Vlaamse Woonwaarborg zijn :

  • De Vlaamse overheid staat garant voor de terugbetaling op het stuk van de lening boven de 90% van de waarde van de woning;
  • De maatregel is enkel van toepassing op eerste kopers, dus enkel voor zij die nooit eerder een woning kochten;
  • De woning moet voor eigen gebruik zijn;
  • De maximale aankoopwaarde van een pand dat in aanmerking komt voor de garantie bedraagt €434.830;
  • De bank zal nog steeds controleren of je de lening kan terugbetalen;
  • De garantieduur is beperkt tot de eerste vijf jaar van de looptijd van de lening;
  • De Woonwaarborg zal niet gratis zijn. Vanuit de wens dat de waarborg enkel wordt aangevraagd indien nodig, wordt er een eenmalige bijdrage van 0,10% op de lening voorgesteld. De bank zal deze bijdrage betalen aan de overheid.

Voordelen voor kopers

De Vlaamse Woonwaarborg stelt banken in staat om meer leningen te verstrekken tegen 100% van de waarde van de woning. Dit betekent dat jonge kopers een lening kunnen verkrijgen zonder eerst een aanzienlijk bedrag aan eigen inbreng te moeten ophoesten.

Door de kloof te overbruggen tussen de maximale marge die door de Nationale Bank wordt toegestaan en de leningen die momenteel worden verstrekt, biedt de Vlaamse Woonwaarborg toekomstige woningbezitters de mogelijkheid om hun droom te realiseren.

Wanneer treedt de Vlaamse Woonwaarborg in werking?

De garantie wordt momenteel vertaald naar decreetteksten. Naar verwachting zullen de eerste garanties vanaf 1 januari 2025 worden uitgegeven.

Conclusie

De Vlaamse Woonwaarborg is een belangrijke stap naar het bevorderen van woningbezit onder jonge gezinnen en individuen in Vlaanderen. Door een financieel vangnet te bieden en banken aan te moedigen meer leningen te verstrekken, heeft deze maatregel tot doel de droom van woningbezit voor duizenden Vlamingen werkelijkheid te maken.

HEB JE VERKOOP- OF VERHUURPLANNEN?

JULIMMO begeleidt jou graag bij de verkoop of verhuur van jouw woning.

Neem contact op en we plannen snel een afspraak in. 

 

Bron: CIB & De Morgen